poniedziałek, 14 maja 2012

Sernik trójkolorowy


Sernik trójkolorowy
Uwielbiam serniki pod każdą postacią, są to moje ulubione ciasta i dlatego też piekę je dosyć często. Tę pozycję znalazłam na Kwestii Smaku i od razu się w niej zakochałam. Mam nadzieje, że wam też posmakuje.

 
Składniki:
Spód (forma 18 cm):
 83g gorzkiej czekolady
 83g masła
 74g cukru
 1 jajko
 34 g zmielonych płatków migdałów
 1 pełna łyżka mąki pszennej
  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
 690g sera na sernik*, **
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 140g cukru
 2 jajka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 70g gorzkiej czekolady
 70g białej czekolady

Mus truskawkowy:
 277 g mrożonych lub świeżych malin
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 
Przygotowanie:
1. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W małym garnuszku podgrzewać maliny przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy będą już miękkie zmiksować je blenderem oraz dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę na spód razem z masłem. Kiedy wszystko się rozpuści zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie. Kiedy masa będzie chłodniejsza dodać jajko i ponownie zamieszać.  
4. W osobnej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy czekoladowej i wymieszać. Kiedy masa będzie gładka i jednolita przelać do formy.  
5. Ser umieścić w misie miksera i szybko zmiksować z mąka i cukrem. Dodać ekstrakt z wanilii i po jednym jajku, krótko miksując po każdym z nich.
6. W kąpieli wodnej rozpuścić osobno białą i gorzką czekoladę. Masę na sernik podzielić na dwie osobne części. Kiedy rozpuszczona czekolada przestygnie dodać ją do podzielonej masy i dokładnie wymieszać.   
7.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 170⁰C. Masę z ciemnej czekolady wylać na spód formy i wygładzić. Na to ostrożnie wylać druga połówkę z białą czekoladą i również wygładzić powierzchnię. Na samym końcu łyżeczka nakładać wzorki z musu malinowego. Można zrobić to tylko na powierzchni albo zagłębić łyżkę w masie, wtedy mus będzie widoczny w przekroju.
8. Sernik piec 60 minut po czym wyłączyć piekarnik i studzić go 15 minut, nie otwierać piekarnika w tym czasie. Po wystudzeniu najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!

* Ja użyłam sera President.
** Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz