środa, 2 maja 2012

Razowe ciasto czekoladowe


Razowe ciasto czekoladowe
Czy ciasto może być smaczne i zarazem zdrowe? Oczywiście! Te zawiera mąkę pszenną razową, brązowy cukier i gorzką czekoladę. Jest nie za słodkie, lepkie i idealnie współgra z malinowym sosem. Zdecydowanie musicie wypróbować.
   



















Składniki na formę 18 cm:
63g gorzkiej czekolady.
186g mąki pszennej razowej.
1,5 łyżki kakao.
1 płaska łyżeczka sody.
Szczypta soli.
47g masła w temperaturze pokojowej.
204g brązowego cukru.
2 małe jajka.
2 łyżeczki likieru amaretto.
92g śmietany 18%.
100g wrzącej wody.
Składniki na polewę:*
78g gorzkiej czekolady.
31g masła.
Dodatki, które ja wybrałam:
200g malin.**
1 kieliszek amaretto.




















Przygotowanie:
1.  Rozpuścić czekoladę do ciasta w kąpieli wodnej. Odstawić i przestudzić.
2. Tortownicę 18 centymetrów wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
3.  Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, sól i wymieszać.
4.  W misie miksera utrzeć masło na puszysta masę i później partiami dodawać cukier.
5. Dodać jajka, miksując na wolnych obrotach po dodaniu każdego. Dodać amaretto, roztopioną czekoladę i miksować do połączenia.
6. Do wymieszanej masy dodawać na przemian śmietanę i suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać wrzącą wodę i po wymieszaniu wyłączyć mikser.
 7. Ciasto przelać do formy, powinno być bardzo rzadkie i piec w temperaturze 190 30 - 40 minut. Gotowość do wyjęcia sprawdzamy patyczkiem – po zanurzeniu w cieście i wyjęciu powinien być lekko oblepiony, ale nie surowym ciastem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
8.  Na małym ogniu  w rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy aby składniki się połączyły. Kiedy ciasto będzie już przestudzone polewamy je polewą.
9. Maliny miksujemy blenderem z amaretto i wstawiamy do lodówki, aby w czasie polewania ciasta mieszanka była zimna.  
Smacznego!
*  Z polewy oczywiście można zrezygnować.
** Jeśli używamy mrożonych malin, trzeba je wcześniej rozmrozić. 

Oryginalny przepis pochodzi z Mojewypieki


1 komentarz:

  1. Wspaniale wyglada! Uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta. No i ten malinowy sos... Pycha.

    OdpowiedzUsuń