czwartek, 26 kwietnia 2012

Pierogi szpinakowe z fetą


Pierogi szpinakowe z fetą
Szpinak + feta = idealne połączenie, które osobiście uwielbiam. Pierogi są łatwe do zrobienia, chociaż ciasto wymaga pewnej wprawy. Pozycja obowiązkowa dla szpinakożerców. 




















Składniki na trzy porcję:
200g mąki.
1 jajko.
Szczypta soli.
50g mrożonego szpinaku.
1/2 łyżki oleju.
Farsz:
50g białego sera półtłustego.
50g fety.
25g suszonych pomidorów.
1 żółtko.
Sól ,pieprz do smaku.



















Przygotowanie:
1.  Rozmrozić wcześniej szpinak i dobrze go odsączyć.
2.  Połączyć wszystkie składniki na ciasto w misce. Do szklanki nalać sobie trochę wody i po troszeczku dodawać do masy – nie może być jej za dużo, bo ciasto wyjdzie za rzadkie. Wyrabiać do tej pory aż ciasto będzie gęste i elastyczne. Owinąć je w folie i wstawić do lodówki na godzinę. 
3. W między czasie zająć się farszem. Biały ser połączyć w misce z pokrojoną fetą. Oba sery rozetrzeć dokładnie i dodać pokrojone suszone pomidory*. Doprawić do smaku** i wbić żółtko.   
4. Ciasto wyjąć z lodówki i wyrabiać w rękach aż się trochę ogrzeje. Następnie rozwałkować je i wycinać krążki. Na każdy nakładać farsz, a  zamoczonym w wodzie palcem posmarować rąbek pieroga i mocno zlepić.
5.  Zagotować osoloną wodę i wlać do niej łyżkę oleju. Pierogi wkładaj ostrożnie żeby się nie rozlepiły i gotuj ok. 7 min, powinny wypłynąć na wierzch kiedy będą dobre.

Smacznego!
* Jeśli używacie pomidorów w zalewie najpierw dobrze je odsączcie.
** Ja dodałam jeszcze płatki chilli aby farsz był ostrzejszy.

Oryginalny przepis pochodzi z Tele tygodnia.
Porcja ma ok. 280 kcal.

2 komentarze: