piątek, 20 kwietnia 2012

Koktajl kakaowy


Koktajl kakaowy
Moja propozycja na słodki początek dnia. Bardzo szybko go się przyrządza, a dzięki zarodkom pszennym mamy poczucie, że jesteśmy syci. 
  
Składniki na jedna porcję:
200ml mleka 2%.*
½ banana.
Łyżeczka kakao.
Łyżeczka nasion słonecznika.
Łyżeczka zarodków pszennych.
Dodatki, które ja wybrałam:
1/2 łyżeczki miodu.**
Cynamon do dekoracji.
  
Przygotowanie:
1. Obrać banana i połowę pokroić na drobno.
2.  Odmierzyć wszystkie składniki i zmiksować blenderem.
3.  Przelać do szklanki i udekorować. Najlepiej jeść powoli łyżeczką – uczucie sytości pozostaje wtedy na dłużej.
Smacznego!
* Można użyć innego, równie dobrze smakuje z mlekiem sojowym.
**Zamiast miodu można użyć melasy trzcinowe lub syropu klonowego. Jeśli banan jest bardzo słodki można w ogóle darować sobie dosadzenie.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Dr. Bardadyna.
Podstawowa wersja ma 200 kcal.

1 komentarz:

  1. zdrowo i smacznie:)
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń